40 odtieňov rumu
Čaro Karibiku je v jeho mnohotvárnosti. Je kolískou toho najlepšieho čo v tejto kategórii nachádzame. No spoznať všetky jeho odtiene nemusí byť nadľudský výkon. Zvoľte si značku, ktorá vám chutí a degustujte jej portfóliu.
Rum nie je len tmavohnedý. Farebná škála tohto moku je omnoho širšia a boli by ste prekvapený aká je jej šírka. Na svete snáď neexistujú dve značky, ktorých tmavý rum by mal ten istý odtieň a to je dôvodom, prečo je paleta taká pestrá.
No základným kritériom jeho farebnej stupnice je jeho delenie do troch línií – biely alebo svetlý rum, zlatý rum, tmavý rum a samostatnou kategóriou je korenený rum. Každý jeden má svoje čaro a svojich fanúšikov. V skratke sa vám skúsime popísať ich charakteristiky.
Nevyzretý alebo rum, ktorý nezreje, prípadne je v sudoch naložený skutočne iba krátky čas označujeme ako biely alebo svetlý rum. Najčastejšie je fľaškovaný hneď po destilácii a je výborný ako základ alebo súčasť miešaných nápojov. Čo by bolo mojito bez bieleho rumu?
Zlatý rum sa nachádza na polceste – je niečím medzi bielym a tmavým rumom. Zreje v sudoch po krátku dobu a tým získa ich chuť a farbu.
Rum, ktorý je skladovaný dlhú dobu v dubových sudoch po whisky, koňaku alebo bourbone prijíma ich farbu a chuť, je označovaný za tmavý, vďaka sýtym odtieňom hnedej farby. Najlepšie chutí čistý. Pri jeho píjaní si doprajte dostatok času, aby sa rozvinula jeho vôňa a chuťový profil.
Korenený rum vzniká pridaním rôznych ingrediencií ako sú vanilka, pomarančová kôra či škorica do rumov v rôznych „odtieňoch“ a podľa toho sa potom aj konzumuje. Ochutený svetlý či zlatý rum, ktorý je ľahší sa hodí skôr do koktejlov a tmavší korenený rum sa odporúča vychutnávať v čistej podobe.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.