Úvod / Články / Zaujímavosti / Absint alebo zelená víla
Tlačiť

Absint alebo zelená víla

Absint, liehovina, ktorá sa nikdy nepije bez rozmyslu.

Absint alebo zelená víla

Absint, je veľmi silná liehovina, ktorá preverí každého konzumenta. Je to nápoj, ktorý sa nikdy nepije bez rozmyslu. Jeho sila okolo 70 % je odstrašujúca, bylinná horká chuť, nie je to čo by ste vyhľadávali vo väčších množstvách.  Pije sa preto vo veľmi malých množstvách, takmer degustačne.


Navzdory jeho veľmi zlej povesti, ktorá vychádza predovšetkým z jeho sily a bylinky, z ktorej je destilovaný – paliny pravej, do dejín sa zapisuje kladne v čase najväčšieho rozkvetu zlatej éry v Paríži. Inšpiráciu pri popíjaní absinthu o piatej našli mnohí umelci tej doby – Vincent van Gogh, Edouard Manet či Oscar Wilde. Títo umelci a významné osobnosti „Krásnej epochy“ vnímali absint ako prostriedok k rozšíreniu hraníc myslenia a posilneniu kreativity. Palina sa vyznačuje tým, že obsahuje chemikáliu thujon, čo je unikátna psychoaktívna látka ovplyvňujúca myseľ. Preto bolo pitie absintu spojené s posielnením kreativity a nových myšlienok. No na to, aby ste začali halucinovať by ste museli vypiť značné množstvo alkoholu, ktoré by spôsobilo otravu alkoholom alebo smrť.


Prečo je to tak? Podstatnou zložkou Absintu je bylinka – Artemisia absinthium lat. čiže palina pravá. Je to zaujímavá bylinka, ktorej liečivé účinky poznali už v dobách Starého Grécka. Destilovanú palinu ako liek na konci 18. storočia pripravoval lekár Pierre Ordinaire, žijúci vo švajčiarskom regióne Covet. Čoskoro si jeho liek získal obľubu a recept sa dostal do rúk klasického destiléra alkoholu vo francúzskom meste Pontarlier pánovi Henri-Louisovi Pernodovi a absint tu pod výrobným názvom Pernod Fils našiel novú základňu. 


Absint je horký bylinný destilát, ktorý sa vyrába maceráciou byliniek, následne sa destiluje a prechádza druhou maceráciou byliniek, ktorá ho zafarbí. Základ absintu je v silnom čírom alkohole a pridáva sa k nemu trojica byliniek – palina pravá, aníz a fenikel. Ak ostáva priezračný označujeme ho ako blanche aelbo zelený – verte. Tradičná zelená farba je spôsobená pôsobením chlorofylu z rastlín v druhej macerácií (palina rímska, mäta pieporná, medovka lekárska, sladké drievko ...). Z tohto dôvodu sa plní do tmavozeleného skla a udržiava na tmavom mieste. Pokiaľ fľašu vystavíte slnečnému žiareniu, nápoj zmení svoje sfarbenie na olivovo zelené až hnedé.


Podávanie nápoja má svoj rituál. Do pohára na nalejú 4 cl absintu. Cez hrany pohára sa položí špeciálna absintová lyžička s otvormi, na ktorej je cukrová kocka. Pomalým kvapkaním ľadovej vody na kocku cukru sa absint začne riediť. Po chvíli sa začne na dne pohára vytvárať mliečny zákal – louche. Je to v poriadku, sú to silice anízu a feniklu, ktoré sú rozpustné v alkohole ale nie vo vode. Mliečny zákal pomaly postupuje ku hladine a po správnom nariedení získava absint mliečnu bielu farbu. Tradičný pomer riedenia býva 3-5 dielov vody na 1 diel absintu. Pri použití 4 cl absintu sa vytvorí takmer 2 dl nápoj.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Leaf by Oscar Sumatra

Leaf by Oscar Sumatra

Cigara vynikajúcej chuti a strednej sily.

Tabak si žiada starostlivosť

Tabak si žiada starostlivosť

Starostlivosť o tabak

Spoznajte chuť Talianska!

Spoznajte chuť Talianska!

Ako chutí Taliansko? Je to pizza, červené víno, gelato? Určite. Pridajte k tomu šálku kávy a Grappu.

Je podstatné z akej krajiny pochádza cigara?

Je podstatné z akej krajiny pochádza cigara?

Cigara ako symbol Kuby je niečo čo sa nedá vymazať. Kuba je jednoducho matka novodobého fenoménu fajčenia cigár.

Čo je wrapper?

Čo je wrapper?

Konštrukcia cigary je známa svojimi vrstvami a majstrovstvom ich prepojenia.

História cigár

História cigár

Ako sme videli, cigary sa tvarom podobajú tým, ktoré sa prvýkrát začali baliť v Španielsku...