Ako sa vyznať v bublinkách?
Pri výbere šumivého vína sme atakovaní výrazmi ako frizzante, prosseco, šampanské, sekt. Tak si ich predstavme.
Začnime s najznámejším označením – šampanské. Základným znakom je, že pôvod vína musí byť vo Francúzsku. A to nie je všetko. Na to, aby fľaša niesla označenie Champagne musí pochádzať aj z regiónu Champagne. Táto oblasť je vinárskou mäkkou. Má kvalitnú pôdu, klímu, vinice s históriou a skúsených vinárov. Šampanské nie je nikdy dosycované! Bublinky vznikajú prirodzeným spôsobom pri jeho dozrievaní priamo vo fľaši. V označeniach na etikete hľadajte AOC – Appelation dÓrigine Contrôlée. Medzi vyhľadávané šampanské patria značky Dom Pérignon a Moët & Chandon.
Talianske bublinky alebo inak Prosecco. Aj v ich prípade sa jedná o šumivé víno, ktoré má stanovený „štátny“ pôvod a pestovateľský región. Aj preto nájdete na etikete tohto typu označenie DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Takéto označenia dostane prosecco iba z určitej pestovateľskej oblasti v Taliansku a je naviazané aj na zloženie odrody hrozna, dobu zrenia v sude a spôsobu pestovania.
Nižšie postaveným šumivým vínom z talianskej produkcie je to, ktoré má označenie DOC čiže Denominazione di Origine Controllata. Jeho posudzovanie je podobné DOCG, no podmienky kvality nie sú stanovené tak vysoko. Žiaľ, v tomto prípade už ale nemôžeme hovoriť o proseccu v pravom zmysle. No mnohé fľaše aj takéhoto šumivého prinášajú kvalitný chuťový zážitok.
Frizzante – alebo šumivé víno našich mám
Nedeľné odpoludnie bývalo stretnutím žien z najbližšieho okolia, ktoré sa odohrávalo v zatvorenej obývačke, bez zvedavých uší detí a mužov. K bábovke, voňavej popradskej káve sa podávala klasika v podobe Zámockého šumivého. Kto by si vtedy pomyslel, že toto označenie dostane nový šmrnc. Frizzante – víno, ktoré je dosýtené pomocou CO2. Bublinky nevznikajú prirodzeným procesom kvasenia ako pri šampanskom, proseccu či sekte. Tieto vína majú priaznivú cenu a pri miešaných nápojoch sú na nerozoznanie od pravých bubliniek.
A čo sekt?
Metóda spracovania vína môže byť ako vo Francúzsku, no lokalita nedovolí použiť označenie šampanské. Našim najznámejším sektom je Hubert. Jeho produkcia je v širokom kvalitatívnom a chuťovom profile a vyberie si skutočne každý milovník bubliniek v pohári. Sekt Hubert je vyrábaný štyrmi metódami:
- tradičnou metódou, kedy druhotné kvasenia prebieha priamo vo fľaši a po prekvasení sa otáčajú v pevne stanovenom poradí a intervale. Zvyšok kvasiniek je odstránený po ľadovom kúpeli. Po otvorení vystrelí „depot“ vnútorným tlakom. Chýbajúci objem je doplnený expedičným likérom.
- Charmat metóda prebieha vo veľkoobjemových kvasných nádržiach. Víno po ukončení druhotného kvasenia v nich ostáva ešte min. 6 mesiacov. Po odfiltrovaní kvasiniek sa pridáva expedičný likér
- Transvals metóda je obdobnou ako tradičná metóda spracovania. Rozdiel nastáva pri plnení do fliaš, kedy sa víno ešte scelí a prefiltruje
- Asti metóda – je to výroba šumivého vína bez pridania cukru. Víno prejde iba prvotným kvasením pri stálej teplote a zastaví sa vtedy, keď dosiahne správny podiel alkoholu.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.