Aký typ kávy, také mletie
Šálka voňavej a chutnej kávy je odmenou pre každého kávičkára.
Aj taká banalita ako zle pomleté kávové zrno dokáže pokaziť šálku kávy. Rovnomerná hrúbka mletia je kľúčom k tomu, aby kofeínová vzpruha ráno či aromatické popoludnie malo tú správnu chuť.
Nerovnomerne namletá káva ovplyvní lúhovanie kávových zŕn – ak je zomletá na prach, tak sa preextrahuje, ak je hrubo mletá, nevyextrahuje sa.
Jednotlivé spôsoby prípravy kávy, si žiadajú aj svoju hrúbku mletia. Milovníci tureckej kávy z džezvy melú káva až na prach, aby bola čo najjemnejšia. Elektrické mlynčeky však túto výzvu len málo kedy zdolajú. Tu je naše odporúčanie – vybrať si ručný mlynček, pri ktorom je možno navoliť hrúbku mletia. Nakoľko sa jedná o mechanickú záležitosť, je dôležité si všímať či zmeny hrúbky mletia zvolíte jednoducho alebo to bude poldenný projekt. Espreso kávovar potrebuje spomedzi všetkých príprav kávy, zrnká pomleté čo najrovnomernejšie. V tomto prípade sa dosiahne najlepšie možná extrakcia. Stredne hrubé mletie je vhodné pre filtrovaný typ kávy. A klasický a jednoduchý french press? Keďže tu je absencia nejakej filtrácie, kávové zrnká sa majú čas lúhovať, postačí aj hrubšie mletie. Odsledovanie času po zaliatí vodou si treba ustrážiť podľa druhu kávy.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.