Čo robiť s novou fajkou?
Toto je najdôležitejšia časť, teraz môžete urobiť z dreva fajku alebo nepoužiteľnú smradľavú vec. Preto si ju pozorne prečítajte.
Toto je najdôležitejšia časť, teraz môžete urobiť z dreva fajku alebo nepoužiteľnú smradlavú vec. Preto si ju pozorne prečítajte.
Novú fajku pootočením náustku rozoberieme a vyčistíme ju od zvyškov drevených pilín, prachu a iných nečistôt. Ak je vybavená filtračným systémom, založíme filter a jemným otáčavým pohybom „našraubujeme“ náustok do trúbele. Dôležité je, aby sme dodržiavali ten istý smer otáčania pri rozoberaní a opačný pri zložení fajky. Časom sa totiž vytvorí na náustku závit. Ak by sme rozoberali fajku bez otáčania náustku, mohli by sme ho zlomiť, alebo by sa vychodil a časom by mohol vypadávať. Ak sa aj rozhodnete fajčiť fajku bez filtra, pri zafajčovaní ho radšej požívajte, aby zmiernil štípanie na jazyku, ktoré vzniká vyparovaním sa vlhkosti z hlavičky fajky.
Zafajčovanie fajky je podobný proces ako zabehávanie auta. Fajku treba šetrne vystavovať čoraz väčšej námahe. Naviac sa začína budovať karbónová vrstva na vnútorných stenách fajky, ktorá je potrebná pre ochranu fajky v budúcnosti.
Zafajčovací proces trvá asi 14 fajčení, teda najmenej 14 dní. Neskracujte túto dobu v záujme zachovania dobrých vlastností vašej fajky.
Pri prvom fajčení fajku naplníme len do jednej tretiny objemu. Počas štrnástich fajčení postupne tento objem zvyšujeme až doplna. Po naplnení fajku zapálime, jemne poťahujeme. Ak vám zhasne, kľudne to zopakujte, kým sa fajka nerozhorí. Keď fajka horí, jemne poťahujeme. Treba mať na mysli, že fajka je v „zábehu“ a nemá vytvorenú ochrannú karbónovú vrstvu, preto ťaháme len tak, aby fajka nebola príliš teplá a aby nezhasla. Keď pocítite, že odpor pri ťahaní sa zoslabil, jemne horiaci tabak pritlačte dusátkom. Ak vám fajka počas fajčenia zhasne, znovu ju zapáľte. Je dôležité vždy fajku dofajčiť do konca, aby nám neostalo vlhké dno, ktoré by mohlo viesť k skysnutiu fajky. Počas prvých fajčení fajka chutí štipľavo, pretože sa vyparuje vlhkosť z dreva, takže fajka získa svoju chuť až po zafajčení. Keď fajku dofajčíme, lyžičkou fajkárskeho noža opatrne vyškrabeme popol z fajky. Fajku rozoberáme vždy až po jej vychladnutí, aby sme nezlomili náustok. Potom fajku pomocou drôtených kefkových čističov vyčistíme a odložíme na druhý deň.
Počas štrnástich dní zafajčovania postupne pridávame viac a viac tabaku až doplna. Fajku neplníme úplne povrch, aby sa nám z nej nevysypával horiaci popol.
Po kvalitnom zafajčení získa fajka tenkú ochrannú karbónovú vrstvu. Tá bude počas fajčenia vždy hrubnúť. Treba ju udržiavať v hrúbke 1 až 2 mm. Dostať kúpiť špeciálne nože na odstraňovanie prebytočného karbónu.
To, že je fajka zafajčená neznamená však, že znesie všetko. Fajka by nikdy nemala byť horúca. Ak je, prestaňme ihneď fajčiť. Mohla by nám zhorieť, alebo by sa mohol porušiť povrch (hlavne pri lakovaných modeloch).
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.