Destilované agáve ako ju nepoznáte
Kvalitný mezcal pochádza z 8-10 ročných rastlín agáve, druhu Agave americana. Výsledný alkoholický nápoj je číry so silnou zemitou chuťou.
Mexická agáva je sukulentná rastlina, ktorá rastie predovšetkým v Mexiku, ale jej výskyt je aj na juhu a západe USA a v krajinách Strednej a Južnej Ameriky. Je základnou zložkou nie len pre tequilu, ale aj pravý mexický mezcal. Produkcia mezcalu Gusano Rojo pochádza zo štátu Oaxaca, Mexiko, kde sú vynikajúce podmienky na pestovanie agáve. Stretáva sa tu správny pomer podnebia a výživnosť pôdy. V kvalitnom mezcale by ste nenašli doplňujúce zložky v podobe emulgátorov a konzervantov. Je to prírodný nápoj, ktorý sa vyrába tradičnými spôsobmi s dvojitou destiláciou. Kvalitný mezcal pochádza z 8-10 ročných rastlín agáve, druhu Agave americana. Výsledný alkoholický nápoj je číry mezcal.
Od roku 1940 používa Gusano Rojo agáve Espadin. Zozbierané srdcia agáve sa varia vo vyhĺbených jamách. Sú väčších rozmerov, okolo 3 metre v priemere. Aby sa v jamách lepšie udržiavala stála teplota, zvyknú byť obložené kameňmi. Rastliny sa varia v teple počas troch dní. Za túto dobu dostatočne zmäknú a zaúdia sa. Agáve sú potom zomleté a ich šťava sa nechá kvasiť približne 4 - 7 dní v závislosti od počasia. Následne prebieha destilácia a fľaškovanie.
Pre mezcal je typická larva motýľa vo fľaši. Miestny veria, že červík im prinesie mystické sily. No tradujú sa aj jeho afrodiziakálne účinky. Pridávať červíka do fliaš je zvyklosť stará možno sedemdesiat rokov. Prišiel s ňou v roku 1950 Jacobo Lozano Páez. Jeho umelecké vzdelanie mu umožnilo vytvoriť aj prvú etiketu fľaše mezcalu.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.