Hriatô
Tradičný slovenský horúci alkoholický nápoj, ktorý sa už dnes označuje za historický. V mnohých domácnostiach sa recept na Hriatô preberá z generácie na generáciu.
Tradičný slovenský horúci alkoholický nápoj, ktorý sa už dnes označuje za historický. V mnohých domácnostiach sa recept na Hriatô preberá z generácie na generáciu. Spája sa najmä s Vianocami a Silvestrom, no jeho prípravu si môžete doprať kedykoľvek počas mrazivých dní v zime. Poteší a zahreje po prechádzke v snehu, lyžovačke alebo sánkovačke. Sú však aj rodiny, ktoré si ho doprajú ako slávnostný prípitok alebo welcome drink pre rodinných stretnutiach.
Na prípravu stačí pár kuchynských prísad, ktoré nájdete vždy v potravinovej skrinke či chladničke. Maslo, cukor, alkohol – vodku či slivovicu. No existuje aj varianta poriadne mastná so slaninou.
Rozpis:
1 l vodka
250 g maslo
500 g kryštálový cukor
Ako na to:
Maslo rozpustíme v dostatočne veľkom hrnci. Dáme pozor na to, aby sme maslo nepražili, ideme na to pomaly. K rozpustenému maslu prisypeme cukor, ktorý budeme karamelizovať. Hlavne opatrne, aby sa nám nepripálil. Vo výsledku by mal mať tak akurát tak hnedú farbu. Stiahnime hrniec z plameňa a teraz buďte maximálne opatrní. Do hrnca pomaly prilievajte alkohol – vodku či inú domácu. Obsah v hrnci začne prskať a bublať. Karamel sa zatiahne, stuhne. No nebojte sa, pomalým miešaním sa opäť roztopí. Hrniec môžete vrátiť späť na plameň, no dajte pozor, aby ste počas rozpúšťania karamelu, nápoj nevarili. Keď sa všetko kompaktne spojí, karamel je rozpustený máte hotovo.
Ak máte chuť na poriadnu slovenskú klasiku, nahraďte maslo slanou – zvoľte tú, ktorá je najmenej prerastená.
Nie je to ťažké a netrvá to dlho. Nalejte do pohárikov či hrnčekov. Na zdravie!
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.