Káva z Indie
Nikoho dnes neprekvapí, že pestovanie kávy sa radí medzi najrozšírenejší spôsob využitia úrodnej pôdy v mnohých častiach sveta. Výnimkou nie je ani Ázia.
Káva pestovaná v Indii patrí medzi najobľúbenejšie, za čo vďačí plnému telu a miernej acidite. V tejto oblasti sa pestuje hlavne robusta, ktorej profil vynikne najmä v espresse.
Kávovníky sa pestujú v tejto zemepisnej šírke zatienené pred priamym slnkom. Spolu s nimi sa na danej ploche pestujú aj rôzne druhy korenín či ovocia. V období zberu sa kávové čerešne spracúvajú suchou alebo mokrou metódou, prípadne sa monzúnujú. Monzúnovanie je regionálnou špecialitou spracovania bobúľ – je typická iba pre Indiu. Kávové čerešne sú nechránené vystavené poveternostným vplyvom – horúcemu vlhkému podnebiu a vetru, čo spôsobí napučenie, zblednutie a zmenu chute výsledných zŕn.
Hlavnou odrodou, ktorá sa pestuje v Indii je robusta, arabika sa pestuje iba v menšom množstve a obrábaniu kávovníkov sa venuje jej viac ako 250 tis. malých roľníkov. Zbiera sa dva krát ročne a produkcia kávy je približne 50 mil. vriec ročne. Prevažná časť produkcie – asi 80 % sa vyváža a ostatná časť je skonzumovaná v miestnych kaviarničkách, kde sa pripravuje tradičný filtrovaný nápoj z kávy a čakanky. Táto kombinácia je populárne na celom území toho veľkého štátu.
Zaujímavosť: v západnej Indii – v oblasti Karnataka sa vypestuje skoro 30 % všetkej robusty z Indie. Povestný „monzúnový“ Malabar má historické korene v tejto oblasti.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.