Káva z Ostrova slobody
Kubánska káva má zmiešanú reputáciu a vysokú cenu. Vo všeobecnosti má plné telo, slabú kyslosť, vyváženú sladkosť a zemité, tabakové tóny.
Káva bola na Kubu dovezená v polovici 18. storočia francúzskymi prisťahovalcami. Krajina sa stala jedným z najväčších pestovateľov a exportérov. Rozvoju pestovania v krajine pomohla revolúcia na Haiti, keď utekajúci farmári našli útočisko na ostrove a venovali svoju zručnosť kávovníkom. Až kým neprišlo k politickým zmenám a ekonomické reštrikcie zahatali jej vývoz.
Káva je pestovaná predovšetkým v horských oblastiach, čo je paradoxné viac menej po celej dĺžke ostrova v nadmorskej výške od 500 m n. m po 1970 m n. m. Väčšinu úrody aj dnes tvoria odrody arabiky Villalobos a Isla 6-14. Káva je spracovaná mokrým procesom.
Výpadok kubánskej kávy pokryli krajiny Južnej Ameriky, ktoré nezaháľali a zaujali jej stratené miesto v svetovom odbyte.
Kávy sa na Kube nedopestuje dostatočné množstvo. Jej export je síce malý, ale vypestovaná káva nestačí na pokrytie miestnej kubánskej spotreby. A aj tá je riešená iba mesačný prídelom na osobu (4 unce). Miest, kde by mohlo prísť k rozšíreniu pestovania krajina už nemá, vnútrozemie je tvorené rovinami, na ktorom sa pestuje vyhľadávaný tabak.
foto: <a data-cke-saved-href="http://Photo by unsplash.com
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.