Kávová špecialita Cortado
Aj káva s mliekom môže prekvapiť.
Káva šmrcnutá Španielskom? Áno, odtiaľ pochádza receptúra na cortado. Na jej prípravu nepotrebujete žiadne špeciality – postačuje iba káva a iba mlieko.
Jeho pôvod hľadajte na Apeninskom polostrove, v oblasti Baskitska. Základný tvar názvu kávy pochádza zo slova cortar čo v španielčine znamená rezať. No je bežnou súčasťou kávovej kultúry aj v Portugalsku, kde si ho vychutnáte najlepšie v spojení so sladkým churros.
Ste milovníkmi cappuccina, flat white či latté? Pokiaľ ste odpovedali aspoň dva krát áno, cortado bude vašim novým kávovým pokušením.
Aj keď ho na pohľad najskôr prirovnáte ku cappuccinu, má pomer kávy a mlieka iný ako toto vychýrené kávové potešenie. Pri príprave cortado je objem kávy a mliečnej peny rovnaký – teda 30 ml espressa + 30 ml napeneného mlieka = cortado.
Espresso si pripravte z čerstvej kávy a mlieko napeňte opatrne, tak aby ste ho neprevarili. Pena by mala mať jemnú hustotu, bez bublín. Mliečnu penu potom pomaly nalejte do espressa a vychutnajte.
A teda aký je rozdiel medzi cappuccinom a cortadom? Vo farbe výsledného nápoja. Cortado bude o niečo tmavšie, nakoľko je pomer kávy a mlieka vyvážený.
Na zdravie!
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.