Koňak či brandy?
Zjednodušene povedané - každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak.
Koňak či brandy?
Pred rokmi bolo brandy vyhradené výlučne pre bohaté populácie, ktoré sa zhromažďovali po bohatej večeri so svojimi čašami (zaokrúhlené poháre) ako pomoc na trávenie po jedle. Od týchto čias sa stala brandy lahôdkou užívanou pri izbovej teplote, pretože teplo pomáhalo zahnať chlad večerného vánku.
Zďaleka najznámejšie a exkluzívne brandy je koňak. Pomenovaný podľa starobylého mesta Cognac vo vinárskej oblasti vo Francúzsku. Francúzsky zákon však diktuje veľmi špecifické požiadavky na výrobu, aby sa zachovala exkluzivita 300 rokov starej tradície.
Tento zlatistý mok môže spríjemniť aj pohodový večer pri sviečkach s partnerom, alebo v kruhu blízkych a kamarátov. Odporúča sa ako digestívum po dobrom jedle.
Už nie je len nápojom mužov, nuansy chutí a vôní objavili aj ženy a tak sa stal poklad z dubových sudov obľúbeným nápojom širokej populácie.
Aký je rozdiel medzi koňakom a brandy?
Zjednodušene môžeme povedať, že každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak.
V oboch prípadoch ide o vínny destilát. Avšak, majú niektoré odlišné rozdiely.
Brandy sa neobmedzuje iba na výrobu z hrozna. Brandy môže byť vyrobené aj z iných plodov.
Zatiaľ, čo koňak je v prvom rade vyrábaný z hrozna, ktorý sa destiluje a používa sa iba špeciálny druh hrozna. Koňak má prísny súbor pravidiel, ktoré sa vyžadujú, aby mohol byť označovaný ako koňak.
Tri kategórie brandy:
- vínne brandy – vyrábané priamo z vína (napr. koňak, armaňak)
- brandy z hroznových výliskov (šupky, stopky a jadierka, ktoré ostanú po lisovaní vína) – v Taliansku ich nazývajú grappa, vo Francúzsku marc a na Balkáne rakija
- ovocné brandy – vyrábané z ostatného fermentovaného ovocia okrem hrozna (napr. jablkovica, čerešňovica, slivovica, marhuľovica a podobne)
Brandy v 21. storočí a moderné trendy
Časy sa menia a nové móresy neobišli ani tradičné liehoviny. Podávať brandy so sódou ako long drink nie je nič nové pod slnkom, takto ho už odpradávna pijú Angličania.
Zaujímavá môže byť aj kombinácia, pri ktorej zmiešame jednu tretinu brandy a dve tretiny čerstvého pomarančového džúsu s troma veľkými kockami ľadu, či brandy zmiešané so zázvorovou limonádou a citrónovou kôrou.
Ako degustovať brandy či koňak?
Koňak a brandy sa najlepšie pijú z pohára v tvare tulipánu (koňakový pohár, napoleonka) a chutia najlepšie pri izbovej teplote. Koňakový pohár má kratší krk, dno je však širšie, a postupne sa zužuje až k okraju. Veľká plocha hladiny v pohári zvyšuje odparovanie aromatických látok, zatiaľ čo úzke hrdlo pomáha zadržať tieto aromatické pary v pohári. Typický koňakový pohár má (podľa amerického štandardu) kapacitu cca 185 - 250 ml, ale nemalo by sa do neho naliať viac ako cca 60 - 90 ml.
Poháre na brandy sa často mierne zahrievajú, buď iba držaním pohára v uzavretej dlani, alebo pomocou sviečky. Avšak takéto nahrievanie spôsobuje, že alkohol sa rýchlejšie vyparuje a prekryje arómu brandy. Podobne ako whisky alebo víno aj brandy vylučuje najpríjemnejšie vône a chute vtedy, keď má nižšiu teplotu okolo 16 ° C. Tiež alkohol, ktorý obyčajne predstavuje až 40% typického brandy, sa nahriatím zriedi, ale keď sa schladí, stáva sa naopak viskóznym, čo vedie k plnšiemu a hladšiemu pocitu v ústach s menšou pálivosťou.
Hlavné kategórie koňaku podľa veku:
Skratky na etiketách určujú dĺžku zrenia výsledného produktu a zaraďujú koňak podľa veku do jednotlivých kategórií:
– VS (very special) – najmenej 2 roky
– VSOP (very superior old pale) alebo Réserve – najmenej 4 roky
– XO (extra old) alebo Napoleon alebo Hors d’Age – najmenej 6 rokov
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.