Legenda z Popradu
Viac ako 50 rokov skúsenosti, jednotka na slovenskom trhu.
História firmy
S Popradom sa história praženia kávy a spracovania čaju spája už od roku 1955, keď tu vznikli Pražiarne, baliarne a skladište štátneho obchodu. V tom čase celá ich výroba bola sústredená do dvoch garáží, v ktorých pracovalo šesť zamestnancov. V rokoch 1958 až 1962 vyrástol v Poprade nový závod s výrobnou kapacitou až 450 ton kávy ročne.
Nová éra pre popradské baliarne sa začala písať v roku 1994, keď sa zmenili vlastnícke vzťahy a podnik prešiel do súkromných rúk. Vznikla zamestnanecká akciová spoločnosť. O päť rokov neskôr sa firma opäť rozrástla a k popradskému podniku pribudol nový produkčný závod v Spišskej Belej.
Dnes sú Baliarne obchodu Poprad najväčším spracovateľom kávy a čaju na Slovensku.
Vývoj firmy
1955: Založené ako Pražiarne, baliarne a skladište štátneho obchodu, začiatky činnosti v dvoch garážach so šiestimi zamestnancami.
1994: Začatie predaja ovocných čajov ako prvá firma na Slovensku (prvé príchute višňa a jahoda).
1994: Prechod do súkromného vlastníctva - zriadenie zamestnanecká akciová spoločnosť.
1999: Postavenie nového produkčného závodu v Spišskej Belej.
2005: Získanie certifikátov ISO.
2008: Najväčší spracovateľ kávy na Slovensku s trhovým podielom v prémiu 63 % a najväčší spracovateľ čaju s trhovým podielom až do 45 %.
2009: Redizajn loga popradský.
2011: Prvá televízna kampaň na popradský čaj.
zdroj: www.popradske.sk, FB Popradská káva
Káva – čerešňové plody
Kávovník je vo svojej podstate strom. Pre pestovateľské potreby a zvýšenie kvality a chutí kávových zŕn sa strihá na výšku kríka. Plody kávovníka majú tvar červených čerešní. To čo poznáme ako základ našej kávy, sú ich pražené semienka. Každý plod má dve semená. Najvyššiu plodnosť kávovník dosahuje asi po piatich rokoch od vysadenia. Plodom na to, aby sa mohli zberať trvá ich zrenie rok. Výnosnosť kávovníka je približne jeden kilogram ročne.
Coffee beit je pestovateľská oblasť na Zemi, kde sa pestuje káva. Zahŕňa pásmo Strednej a Južnej Ameriky, Afriky ale aj Ázie. Aj napriek tomu, že existujú stovky druhov kávovníkov, pestovateľsky hodnotné pre produkciu kávy sú – robusta a arabika.
Extra Špeciál – káva so šľahačkou
Je to legenda medzi kávami na Slovensku. Môžete byť jej milovníkom, alebo odporcom. Je to káva, ktorá sa na našom trhu ponúka už viac ako 50 rokov. Je obľúbená pre jej výnimočnú chuť a výraznú arómu. Je vytvorená zo 100 % arabiky vlastnými špecialistami.
Výberové kávy
Ponuka výberovej zrnkovej kávy ide s trendom doby. Pod značkou Popradská je ponúkané originálne blendy SOS (Single Origin Blend) alebo sezónne výbery – Love espresso či rôzne špeciality.
Za nás to bude určite zaujímavé objavovanie.
zdroj: www.popradske.sk, foto: ing popradske
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.