Long filler – alebo cigara s dlhou náplňou
Cigary s dlhou náplňou – vlhké cigary, sú odborne nazývané ako long filery. Náplň cigary je tvorená dlhými tabakovými listami, ktoré sú obtočené viazacím a vrchným krycím listom.
Cigary s dlhou náplňou – vlhké cigary, sú odborne nazývané ako long filery. Náplň cigary je tvorená dlhými tabakovými listami, ktoré sú obtočené viazacím a vrchným krycím listom. Tieto cigary sú vyrábané ručne a patria medzi tie drahšie. Sú vyrábané v krajinách s teplým a vlhkým podnebím. Fajčia sa vlhké a skladujú v humidore. Najkvalitnejšie cigary tejto kategórie sú vyrábané na Kube a v Dominikánskej republike.
Kvalitná cigara potrebuje aj kvalitnú vstupnú surovinu – tabakové listy, ktoré sú pestované v ideálnych klimatických a pôdnych podmienkach, zbierané v správny čas, skladovanie a dozrievanie je pod odborným skúseným dohľadom. Oblasti Vuelta Abojo a Valle del Cibao patria medzi vyhlásené regióny, kde sa práca s tabakom dedí z pokolenia na pokolenie.
Tabak je starostlivo pestovaný a ošetrovaný po celý čas od svojho vysadenia. Rovnaká pozornosť je venovaná aj zberu. Z tabakovej rastliny sú odlamované listy a už na poliach sú rozdeľované do jednotlivých kategórií výroby cigary – náplň, viazacie a krycie listy zo stredu rastliny.
Prvé sušenie prebieha po žatve priamo na farme. Fermentácia je riadeným kvasením, kedy sa rozkladajú vyššie cukry a súčasne sa znižuje obsah nikotínu. Niektoré listy sú fermentovaní aj niekoľkokrát, hlavne krycie listy. Prvá fermentácia prebieha asi po dobu 30 dní pri teplote 35 oC a druhá 60 dní pri vyššej teplote 42o C. Počas tohto procesu je neustále kontrolovaná teplota a dohliada sa na kvalitu listov, ďalej je odvetrávaný čpavok. Jednotlivé značky majú rôzne požiadavky na kvalitu tabakových listov a preto nie je presne stanovené ako dlho fermentácia trvá.
Tabakové listy po svojom dozretí putujú do továrne, kde sú spracované „torcedores „ – baličmi cigár. Zručný majstri tohto remesla sú schopní vyrobiť denne 100 – 15 cigár vynikajúcej kvality, ktoré pravidelne horia, nie sú veľmi alebo málo stiahnuté a sú rovnomerné a krásne oblé padnúce do ruky. Hotové cigary dozrievajú v sklade 30 – 60 dní, aby získali rovnakú chuť. No sú výrobky, ktoré sú uložené aj dlhšie obdobie. Čím dlhšie sú uložené, tým je ich chuť jemnejšia.
Pred expedíciou cigár nastáva výstupná kontrola, ktorá je zameraná na kontrolu kvality a farebného ladenia v sade. Skúsení majstri dokážu rozoznať až 70 odtieňov cigár od hnedej až po zelenú. Nezabúdajme na to, že cigary sú vyrábané pri vlhkosti 70 % a pri tejto vlhkosti by aj mali byť skladové.
Viete čo je v cigarovom žargóne baličov cigár znamená piáno? Je to stolík, na ktorom začína prácu na cigare – vyberá tabak na náplň a pokračuje jednotlivými krokmi až k výslednej cigare.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.