Niekoľko poznatkov o tabaku
Počas dlhoročného vývoja sa vyšľachtilo okolo sto druhov tabakových rastlín. Z nich sa pre tabakové zmesi do fajok najčastejšie využíva rastlina Tabak virgínsky (Nicotiana tabacum L.).
Tabak bol dôležitou rastlinou v oblastiach Južnej, Strednej a Severnej Ameriky. Náčelníci indiánskych kmeňov mali vždy svojich liečiteľov – šamanov, ktorí tieto listy užívali žuvaním alebo fajčením. Tabakové listy však využívali nielen omamným účinkom, ale používali ho aj v liečiteľstve. Obklady z listov liečili svaly, infikované rany alebo rôzne povrchové kožné choroby.
Počas dlhoročného vývoja sa vyšľachtilo okolo sto druhov tabakových rastlín. Z nich sa pre tabakové zmesi do fajok najčastejšie využíva rastlina Tabak virgínsky (Nicotiana tabacum L.). Je to jednoročná rastlina, ktorá sa pestuje zo semien. Dorastá až do výšky dvoch metrov, má silnú byľ z ktorej rastú šachovito listy. Na vrchole byle vyrastá trs kvetov, ktoré majú vajcovitý až kopijovitý tvar a sú ružovej až červenej farby. Na jednej rastline je do 20 listov, ktoré môžu byť až 60 cm veľké. Približná výnosnosť rastliny je okolo 100 – 120 gramov tabaku.
V čase zberu sa zbierajú listy olamovaním a dávajú sa sušiť. Tie najkvalitnejšie sa nachádzajú v strednej časti rastliny. Listy sa sušia v tieni, na slnku alebo v dyme. Suché listy sa zviažu do „snopov“ a následne prebieha ich fermentácia. Je to prirodzené kvasenie – deje sa zaparením listov a následným zaťažením. Počas kvasenia sa mení chemické zloženie. Škrob sa rozkladá na cukry, znižuje sa obsah nikotínu a bielkoviny sú rozložené na jednoduché zložky. Fermentácia je časovo ohraničená a max teplota je 70o C. Po jej ukončení sa tabak opäť usuší a putuje na spracovanie do tabakových závodov. Tu sa rastliny najprv triedia, odstraňuje sa stonka a žilky z listov. Odžilkovaný tabak sa namáča aj do rôznych esencií a tak prijíma nové odtiene, ktoré spoznávame pri zapálení. Namáčací proces je označovaný ako casing. Po zmiešaní sa tabak opäť zvlhčuje vonným esenciami, aj rôznym výťažkami rastlín alebo ovocia – prichádza tzv. flavoring. Ten ovplyvňuje vôňu tabaku v okolí fajčiara. Následne sa tabak reže požadovaným rezom pre daný druh alebo zmes.
Okrem najrozšírenejšieho Virgínskeho tabaku, sa pestuje aj Selský tabak (Nicotiana rustica) a rôzne odrody ako sú marylandský, kentucký, burley či orientálny. Ich spôsob spracovania je takmer totožný.
Základom fajkových tabakov je virgínsky tabak a burley. K týmto základným zložkám sa pridávajú rôzne druhy tabakov v menších množstvách, ktoré tvoria ich koreniacu zložku. V anglických zmesiach je neoddeliteľnou zložkou orientálny tabak, najčastejšie to je Latakia, ktorá sa údi na cédrovom dreve a vďaka nej majú tieto tabaky ostrú zadymenú chuť. Perique sa pripravuje máčaním vo vode alebo červenom víne, čo tiež ovplyvňuje chuť tabaku. Čierna farba tohto tabaku je v ostrom kontraste so svetlým virgínskym tabakom.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.