Nikaragua je rodiskom vynikajúcej kávy
Nenechajte sa zmiasť. Nikaragua je krajinou, v ktorej nedominuje iba pestovanie tabaku, svoje pevné miesto tu majú aj kávovníkové políčka.
Najlepšie nikaragujské kávy predvedú širokú škálu degustačných vlastností – od sladkých karamelových až po kvetinové a jemne kyslé.
Krajina má veľmi dobré podmienky na pestovanie kávy, či už sa jedná o klímu alebo o pôdu. Neistotu však prináša politická situácia v krajine, ktorá obchodovaniu nepraje. Nevítaným spoločníkom poľnohospodárov bývajú aj hurikány. No napriek tomu, káva pestovaná v tejto krajine je takmer organická. Roľníci ju pestujú v nadmorskej výške 800 – 1900 m. n. m. a bez použitia chemikálií, resp. iba s obmedzeným množstvom. Zvyšovať úrodu prostredníctvom aditív im bráni ich vysoká cena a malé pestovateľské rozlohy. Sú to políčka do 3 hektárov. Sústreďujú sa na pestovanie odrody arabiky a jej podvariánt – ako sú Pacamara či Bourbon. Najčastejšie svoju úrodu ponúkajú na odpredaj do spracovateľských podnikov. No aj tu nastáva zvrat v ich myslení, a aj oni začínajú so svojimi dospestovanými čerešňami obchodovať.
Región Estelí je známy produkciou kvalitných tabakových listov, no aj táto malá oblasť je obdarená pôdou a klímou, ktorá vyhovuje kávovníkom. Káva z tejto oblasti je vyváženej chuti, sladká, so zamatovou textúrou.
Táto krajina sa radí do druhej desiatky najväčších producentov kávy na svete.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.