Príbeh rumu
Ochutnajme rum - poklad z cukrovej trstiny!
V poslednej dobe rum, získava čoraz viac fanúšikov a stále významnejšie postavenie vo svete liehovín a destilátov. Už to nie je len umelá prísada do pečiva miešaných nápojov poprípade grogu.
Rum sa začal vyrábať v 17.storočí a v začiatkoch ešte nebol veľmi prepracovaný a lahodný ako vie byť dnes preto ho spočiatku označovali ako „Kill devil“. Niektorí tvrdia , že názov pochádza z anglického nárečového slova „rumbullion“, čo označuje výbuch – rozruch, čo vraj vystihovalo pocity pri pití tohto „diabolského“ nápoja. Neskôr ako sa rum dostal do povedomia ľudí, zlepšili sa technologické procesy a v dnešnej dobe je už rovnocenným súperom aj tej najvyzretejšej whisky, či exkluzívnemu koňaku.
Začiatky tohto príbehu sú veľmi tesne prepojené s kolonizáciou karibských oblastí a dopyte po cukre, ktorý bol v tom čase v Európe veľmi veľký. Krátko po objavení Ameriky sa začali prví kolonizátori venovať pestovaniu cukrovej trstiny. Na plantážach pracovali najmä domorodí otroci, ktorí už vtedy mali znalosti ako z cukrovej trstiny vyrobiť pálenku. Časom sa tento nápad dostal aj medzi moreplavcov, vďaka ktorým sa takýto nápoj dostal do Európy. Ako čas plynul rum si získaval čoraz väčšiu obľubu, no najväčší „boom“ zaznamenal v 19.storočí, keď Veľká Británia zažívala krízu s obilím určeným na výrobu whisky a Francúzsko zas malo problémy s múčnatkou, ktorá napádala vinič a ničila úrodu.
Vďaka priemyselnej revolúcii ustúpila výroba cukru z cukrovej trstiny, ktorú nahradila cukrová repa a import cukru z kolónii takmer zanikol. Na druhej strane aj to bolo príčinou vzniku veľkého množstva liehovarov v karibských oblastiach a k zdokonaľovaniu výrobných postupov. Jednou z najvýznamnejších osobností tohto obdobia bol Facundo Bacardí Massó, ktorý zhruba v polovici 19.storočia založil spoločnosť Bacardí a preslávil sa v tej dobe jednou z najjemnejších liehovín, ktorá sa z Karibiku rozšírila až do Európy.
Spočiatku sa rum v Európe používal najmä do miešaných nápojov a to najmä jeho číry biely variant, no je stále viac odborníkov a pôžitkárov, ktorých zaujali komplexné rumové špeciality a dnes si môžeme vychutnať rozličné variácie miešaných nápojov, liehovín z cukrovej trstiny a až po roky zrejúci chuťovo plný pravý rum, ktorý už dávno nie je tým „diabiolským“ nápojom ako bol vo svojich počiatkoch.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.