Ron Zacapa - rum z Guatemaly
Rumy, ktoré zrejú vo vysokohorských podmienkach.
Ron Zacapa - príbeh spojený s mestom Zacapa na východe Guatemaly sa píše už vyše storočie. Samotné mesto bolo založené podľa nášho merítka iba nedávno - v roku 1876. Vznik spoločnosti Industria Licorera Guatemalteca však netrval dlho, už v roku 1914 sa začal v ich prevádzke vyrábať prvý rum. Táto oblasť bola vhodnou na pestovanie cukrovej trstiny a preto sa nečudujme, že v tejto oblasti vzniklo niekoľko malých rodinných liehovarov, ktoré sa v roku 1944 združili a vytvorili spoločný podnik Industrias Licorecas Guatemala.
Rumy Zacapa sa vyrábajú iba z troch druhov cukrovej trstiny. Destiluje sa nielen čerstvá šťava a melasa, ale aj panenský med z cukrovej trstiny. Sirup, ktorý vznikne, keď sa cukrová šťava zbaví vody. Nasleduje dlhšia fermentácia spolu s vlastnými kvasinkami získanými z ananásu. Po destilovaní sa nápoj uloží na dozrievanie do sudov z bieleho duba v nadmorskej výške viac ako 2 000 metrov nad morom. V chladnom morskom vzduchu má dostatok času na dozrievanie a utvorenie typických vlastností týchto rumov. Neskôr sa uplatňuje spôsob miešania solera.
Poznávacími detailami fliaš rumu Zacapa sú okrem etikety aj prepletané pásky, ktoré sú zhotovené z bagasy - sú to zvyšky trstiny po vylisovaní šťavy.
Prvý rum bol z liehovaru distribuovaný v roku 1976 na počet storočnice. V produkcii sa nájdu rumy, ktoré patria medzi zberateľské a zaplatíte za ne značný obnos peňazí, no nájdu sa tu aj cenovo dostupné a výrazné kvalitné fľaše ako sú Ron Zacapa Etiqueta Negra Sistema Solera 23 či koňak medzi rumami Ron Zacapa X. O.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.