Tabak Mac Baren
Tabak, ktorý je pôvodom zo Strednej Ameriky, je v súčasnosti rozšírený po celom svete a jeho listy, ktoré sa sušia, starostlivo vyberajú a následne spracovávajú, tvoria surovinu, ktorá je základom pre výrobu tabakových zmesí Mac Baren.
Pestovanie tabaku si vyžaduje vášeň, oddanosť a odhodlanie. Všetko to začína vo veľkých skleníkoch, kde sa pestujú drobné semienka tabaku. Keď na mladej rastlinke tabaku začínajú rásť prvé listy, presúva sa na polia, kde je niekedy schopný dorásť až do výšky 3 metrov.
Čas zberu sa líši podľa druhu tabaku a počas fázy sušenia sa používa niekoľko metód. Tabak Virginia sa suší a ošetruje teplom sálajúcim z potrubí, ktoré prechádzajú miestnosťami, kde sú uložené tabakové listy. Tabak Burley prechádza procesom sušenia a ošetrenia pod holým nebom, chránený pred priamym slnečným žiarením. Dym vytváraný ohniskami umiestnenými pod listami je základom procesu sušenia používaného pre tabak Kentucky, preto sa často stretnete so slovným spojením "fire-cured" ( v preklade "ošetrený ohňom"). Malé listy orientálneho tabaku sú namiesto toho rozprestreté na slnku ako oblečenie zavesené na sušenie.
Mac Baren: „Vyberáme a dovážame iba tie najkvalitnejšie tabakové listy“
Kvalitný produkt nemôže existovať, ak surovina použitá na jeho výrobu je nekvalitná. Pre ľudí zodpovedných za výber tabaku pre značku Mac Baren má zásadný význam výber len tých najlepších listov z najlepších odrôd tabaku. Henrik Halberg, majiteľ spoločnosti, osobne vedie výber surovín tým, že každoročne cestuje na najodľahlejšie miesta pri hľadaní najlepších tabakových listov. Tieto a len tieto sa dostanú do skladov Mac Baren vo Svendborgu.
Aby sme sa uistili, že naše zmesi obsahujú čo najmenej nedostatkov, väčšinu tvoria listy, ktorých hlavná stonka bola pri spracovaní ručne odstránená.
Dokonála chuť zmesí Mac Baren
Zmesi, ktoré sa vyrábajú v závode Mac Baren, obsahujú až 35 rôznych druhov tabaku. Ich sklady slúžia na uskladnenie dostatočného množstva tabakových listov, ktoré zaručujú produkciu približne na dva roky a udržiavajú dostatočný počet odrôd, aby mohli pokryť prípadné nedostatky určitého druhu tabaku a v prípade potreby ho nahradili iným, ktorý zaručuje rovnaký konečný výsledok.
Tento proces je možný len vďaka odborným rukám a prvotriednym nosom tzv. „master blenders“ - špecialistov, ktorí majú potrebné „know-how“ (vedomosti) a tiež veľmi potrebné skúsenosti, aby zabezpečili, že konečný produkt ocenia všetci fajčiari, ktorí sa ho rozhodnú vyskúšať.
Mac Baren a spracovanie tabaku
Tabak, ktorý sa dostane do závodu Mac Baren, má priemerný obsah vlhkosti 7 %, čo je príliš málo na to, aby sa listy počas výrobného procesu nezničili. Z tohto dôvodu sa pomaly a jemne pridáva para, aby sa listy stali ohybnými a pružnými, čo je ideálny stav na to, aby bolo možné pokračovať v ďalších krokoch.
Pre značku Mac Baren je kvalita všetko a ich cieľom je, aby tí, ktorí vyskúšajú ich produkty, vnímali kvalitu od chvíle, keď otvoria balenie. Tabaky, ktorých listy sú zbavené stredovej stonky, sú opäť spracovávané s cieľom odstrániť aj bočné žilky, aby získali čo najčistejší produkt.
Následne sa tabak nechá odstáť, aby sa dosiahol rovnaký stupeň vlhkosti tabaku, čo je podmienka úspešného výsledku nasledujúcich fáz.
Dosiahnutie tej najlepšej arómy tabaku Mac Baren
„ Master Blenders“ značky Mac Baren tvrdo pracovali, aby našli najlepší spôsob, ako zvýrazniť prirodzenú arómu každého jedného tabaku, takže by nemalo byť prekvapením, že recepty, ktoré to umožňujú, sú tajomstvom, ktoré sa odovzdáva len hŕstke vyvolených v rámci spoločnosti.
Nájdenie správnej kombinácie ingrediencií, ktoré zvýraznia určité vlastnosti konkrétneho tabaku bez radikálnej zmeny jeho prirodzených aróm, je skutočná forma umenia, ktorú ovláda len veľmi málo ľudí na svete.
Jeden z najvyužívanejších spôsobov aromatizácie je veľmi jednoduchý. Vybrané prísady sa jednoducho varia asi 4 hodiny vo vode. Následne sa táto kvapalina pridá k tabaku, ktorý sa následne nechá odstáť, aby sa zabezpečilo, že prísada bude obsiahnutá v listoch.
Kvalita ingrediencií je základom úspešného výsledku tohto procesu. A v Mac Baren-e používajú len tie najlepšie, čisto prírodné ingrediencie. Ak by ste mali možnosť navštíviť našu špajzu, našli by ste v nej výborné kakao, sladké drievko, belgickú čokoládu, trstinový cukor, med a o mnoho viac.
Ďalšie zdokonalenie arómy
Niekedy kvalita tabaku a prísady pridané počas procesu aromatizácie, ktorý sme opísali vyššie nestačia; niekedy je potrebné pridať extra nádych chuti. Aby v Mac Baren-e získali zmesi s jedinečnou chuťou, ktorých arómy sú dokonale vyvážené, aby ponúkli fajčiarom naozaj výnimočný zážitok, niekedy je potrebné pridať extra nádych arómy.
Dnes je Mac Baren spoločnosťou, ktorá vyrába niekoľko druhov spracovaného tabaku, od cigaretových tabakov na ručné šúľanie cez tabak na výrobu cigariet, pričom nezabúda ani na „bezdymové“ produkty. História značky Mac Baren je však založená na dlhoročnej tradícii výroby fajkových zmesí. Tieto zmesi sú často ochutené a táto konkrétna fáza spracovania je jednou z najťažších, pretože je veľmi ľahké pokaziť výrobok a riskovať sklamanie fajčiarov.
Aby sa sklamaniu zákazníkov v Mac Baren-e vyhli, zúročujú dlhoročné skúsenosťami pri zostavovaní dokonale vyvážených aróm, ktoré dokonale zodpovedajú vlastnostiam tabaku a prísadám použitým počas procesu aromatizácie. Aj v tomto náročnejšom spôsobe aromatizácie, ide o formu umenia, ktorú môže uviesť do praxe len ten najväčší odborník.
Pridanie arómy do tabaku môže byť veľmi zložité a proces je veľmi podobný tomu, akým spôsobom sa vyrábajú parfumy.
Napríklad pridanie určitého množstva mäty nestačí na to, aby tabak získal vynikajúcu mätovú arómu.
Praktický príklad sa týka zdĺhavého procesu, ktorý viedol k vytvoreniu zmesi s vanilkovou arómou Mac Baren Classic Loose Cut (pôvodne Mac Baren Vanilla Cream). Ak by do tabaku pridali čistú vanilku, výsledkom by bola extrémne sladká zmes, ktorú by nikto neocenil. Z tohto dôvodu sa mesiace snažili získať správnu kombináciu vôní, ktorá by zmiernila sladkosť vanilky, aby získali dokonale vyvážený produkt z hľadiska arómy.
Pre každú jednu zmes sú vyvinuté rôzne arómy. Vyžaduje si to obrovské množstvo práce, ktorá je plná tajomstiev, ktorých sme jedinými strážcami.
Balenie tabaku
Cieľom značky je, aby každý, kto fajčí zmes Mac Baren, mal po ruke produkt, ktorý je vo všetkých možných ohľadoch identický s tým, ktorý bol odoslaný zo závodu Mac Baren.
Aby to dosiahli, používajú materiály vhodné na uchovanie čerstvosti a aróm tabaku. Vrecká na tabak sú navrhnuté tak, aby udržali tabak vo vnútri vlhký po dlhú dobu, zatiaľ čo plechovky dokážu zmes udržať úplne neporušenú niekoľko desaťročí.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.