Za všetkým hľadaj ženu
Svetoznáme francúzske vinice prinášajú každý rok produkciu typickú pre dané klimatické územie. Roky skúsenosti, skúšok, experimentovania pri pestovaní a následnom spracovaní bobúľ sú zárukou kvality výsledného moku.
Slovenské vinárske územie sa radí medzi posledné na severe, kde je ekonomicky rentabilné pestovanie viniča a dorábania vína. Naša krajina je pestrá v priereze morfológie a rozloženia klímy a bohatá na pestované odrody. Okrem tradičných ako sú Veltlín, Müller či Tramín sa do našich viníc dostali aj rýdzo slovenské krížence. Za nás spomedzi bielych vín môžeme odporúčať Devín.
Jeho príbeh sa začal tvrdohlavosťou a odhodlanosťou výskumníčky šľachtiteľky Ing. Doroty Pospíšilovej PhD. Svojou trpezlivosťou, vzdelanosťou v dobe, keď vedcom a mysliteľom komunistický režim neprial, si šla za svojim. Vďaka jej úprimnému záujmu sa mala možnosť vo Vinohradníckom a vinárskom ústave vzdelávať v oblasti šľachtenia. Jej kolegovia ju vtiahli do čara poznávania rôznych odrôd, rezov a genetiky rastlín. No najviac sa naučila veriť svojim inštinktom. Jej voľba kríženia Tramínu červeného a Veltlínskeho červenobieleho po mnohých rokoch priniesla vytúžený výsledok – bielu, na cukor bohatú odrodu Devín. Táto odroda prináša bohatý výnos a silnú arómou.
Vína Devín odporúčame podávať podľa jeho zvyškového cukru – ak sú vyššie tak k sladkým slovenských jedlám ako sú pirohy, buchty a suchý až polosuchý k ľahším jedlám z hydiny.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.